Ιδιωτική Ασφάλιση

Μάθετε πρώτοι οτιδήποτε συμβαίνει γύρω από την Ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα

Ιδιωτική Ασφάλιση: Τα ποσοστά σε Ελλάδα και Ευρώπη

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί θεσμό εδώ και αιώνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμη κι αν δεν είχε τη σημερινή της μορφή, η κυρίαρχη λογική και το πνεύμα που την διείπε δεν έχει αλλάξει δραματικά. Μέσα στα χρόνια έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, γιατί παρά τα μελανά σημεία στην ιστορία του θεσμού, είναι πολλαπλές οι φορές που έχει λειτουργήσει ως από μηχανής θεός.

 

Παγκοσμίως, λοιπόν, οι πολίτες ενδιαφέρονται για την εξασφάλισή τους στηριζόμενοι σε ιδιωτικούς φορείς. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι το μέσο κατά κεφαλήν ασφάλιστρο στην Ευρώπη είναι περί τα 207 ευρώ. Η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά διαχειρίζεται περίπου το 61% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Το 80% των ασφαλίστρων αποδίδονται σε ασφαλιστικά προγράμματα ζωής, ενώ το 70% των συνολικών ασφαλίστρων προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Υπάρχουν, μάλιστα, κράτη που η ιδιωτική ασφάλιση είναι υποχρεωτική (π.χ. Ελβετία, Ολλανδία). Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ευρώπη η ασφαλιστική αγορά απασχολεί περισσότερους από 975.000 εργαζόμενους (χωρίς να προσμετρούνται οι ανεξάρτητοι διαμεσολαβητές και οι εξωτερικοί συνεργάτες).

Η ασφαλιστική αγορά της Ευρώπης, συνυπολογίζοντας τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως, ενώ ακολουθούν η Βόρεια Αμερική και η Ασία. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η ιδιωτική ασφάλιση είναι ένας τομέας που συμβάλλει σε μέγα βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη. Αφενός, κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, όχι απλώς διευκολύνεται, αλλά προωθείται, καθώς οποιοδήποτε πιθανό ρίσκο ελλοχεύει σε μία επιχειρηματική κίνηση καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Αφετέρου, η ασφαλιστική αγορά καλύπτει σημαντικό μέρος των ευρωπαϊκών επενδύσεων, δεδομένου ότι τα ασφάλιστρα που εισπράττονται επενδύονται άμεσα σε μετοχές ή ομόλογα.

Τα παραπάνω, ωστόσο, δεν ισχύουν για την ελληνική αγορά. Η διείσδυση των προγραμμάτων ασφαλίση υγείας στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη. Στη χώρα το μέσο κατά κεφαλήν ασφάλιστρο υπολογίζεται μόλις στα 3 ευρώ (!).

Γκάρλας Βασίλειος
Author: Γκάρλας Βασίλειος

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6947687447
Θέλετε να σας καλέσoυμε;


Επιπλέον αρθρογραφία

Ασφαλιστικός Σύμβουλος Γκάρλας Βασίλειος

garlas2

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947687447