Ιδιωτική Ασφάλιση

Μάθετε πρώτοι οτιδήποτε συμβαίνει γύρω από την Ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα

Τι είναι η Προληπτική Μαστεκτομή- Καλύπτεται;

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Το προλαμβάνειν είναι αναμφισβήτητα καλύτερο από το θεραπεύειν για όλες τις νόσους, πολύ περισσότερο για τις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Η προληπτική μαστεκτομή είναι μία επέμβαση, που, μετά και το παράδειγμα της Ατζελίνα Τζολί, προτιμείται από όλο και μεγαλύτερη μερίδα του γυναικείου πληθυσμού που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό είναι αυτές που πρέπει να υποβληθούν σε εξέταση των γονιδίων BRCA 1 και BRCA 2. Η συγκεκριμένη εξέταση είναι σε θέση να μας δείξει τις πιθανότητες μετάλλαξης και βλάβης των γονιδίων, από τα οποία κληροδοτείται ο καρκίνος του μαστού και των ωοθηκών. Οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου εξαρτάται από τις τιμές των δεικτών αυτών. Έτσι, αν ο ένας δείκτης είναι θετικός η εμφάνιση καρκίνου του μαστού αγγίζει το 60%, ενώ αν είναι και οι δύο δείκτες θετικοί τότε οι πιθανότητες φθάνουν το 99%. Στην πρώτη περίπτωση, η απόφαση για προληπτική μαστεκτομή είναι στην ευχέρεια της γυναίκας. Στη δεύτερη, όμως, περίπτωση, υπάρχει σαφής ένδειξη αναγκαιότητας πραγματοποίησης της επέμβασης.

 

Η προληπτική μαστεκτομή θα μπορούσε να θεωρηθεί και θεραπευτική μέθοδος, καθώς οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού μειώνονται σημαντικά. Ενδεικτικά, όταν διατηρείται μόνο το δέρμα οι πιθανότητες για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου είναι 3%, ενώ αν διατηρηθούν και οι θηλές είναι στο 5%.

Το γονιδιακό τεστ πρέπει να γίνεται σε νεαρή ηλικία, από 30 ως 50 ετών, ενώ όσο νωρίτερα γίνει τόσο το καλύτερο, καθώς ο κληρονομικός καρκίνος τείνει να εμφανίζεται σε νεαρότερη ηλικία. Το τεστ επιβάλλεται σε όσες γυναίκες η μητέρα τους νόσησε από καρκίνο του μαστού σε ηλικία μικρότερη των 50 ετών, ή υπάρχει αδερφή ή θεία στην οικογένεια που νόσησε σε νεαρή ηλικία. Οι κατάλληλες πληροφορίες για τις σχετικές εξετάσεις μπορούν να δοθούν από γυναικολόγους, μαστολόγους, ή τα κέντρα μαστού που υπάρχουν στα διάφορα νοσοκομεία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι μία αρκετά ακριβή εξέταση, αν και κατά καιρούς προκύπτουν κάποια επιδοτούμενα προγράμματα για την προώθησή της. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξέρουμε ότι ακόμη κι αν οι εξετάσεις έχουν αρνητικά αποτελέσματα θα πρέπει ο έλεγχος να επαναλαμβάνεται ανά εξάμηνο.

Η μαστεκτομή συνήθως πραγματοποιείται από ομάδα χειρουργών (χειρουργός μαστού και πλαστικός χειρουργός), ώστε να εξασφαλιστεί το μέγιστο ογκολογικό και ταυτόχρονα αισθητικό αποτέλεσμα. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, το δεύτερο σκέλος, η αποκατάσταση, δηλαδή, του μαστού, είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της ψυχικής και σωματικής ισορροπίας της ασθενούς. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις συστήνεται και ψυχολογική υποστήριξη της ασθενούς.

Σχετικά με το κόστος της επέμβασης αυτό ποικίλει σε κάθε περίπτωση και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Η δημόσια ασφάλιση καλύπτει τα έξοδα για τέτοιου είδους επεμβάσεις σε δημόσια νοσοκομεία, ενώ πλέον τα καλύπτουν και κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες με προγράμματα ασφάλειας υγείας(ρωτήστε μας να σας πούμε πως μπορούμε να σας τη καλύψουμε καθώς ΚΑΙ την αποκατάσταση), βάσει των όρων του εκάστοτε συμβολαίου.

Γκάρλας Βασίλειος
Author: Γκάρλας Βασίλειος

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6947687447
Θέλετε να σας καλέσoυμε;


Επιπλέον αρθρογραφία

Ασφαλιστικός Σύμβουλος Γκάρλας Βασίλειος

garlas2

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947687447