Δημόσια ασφάλιση

Μάθετε πρώτοι οτιδήποτε συμβαίνει γύρω από την Δημόσια ασφάλιση στην Ελλάδα

Κάλυψη απο το ταμείο στην Ευρωπαική Ένωση

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 

 

Τα ταξίδια εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται όλο και πιο εύκολα για τους περιηγητές του κόσμου. Οι αεροπορικές εταιρίες μειώνουν συνεχώς το κόστος μετακίνησης σε ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ η διαμονή σε αυτές, ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς, μπορεί να προσαρμοστεί στην οικονομική δυνατότητα του καθενός. Πόσο ασφαλείς είμαστε όμως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας στην Ευρώπη; Μπορούμε να διασφαλίσουμε την υγεία μας σε περίπτωση ανάγκης;

 

Η απάντηση είναι θετική και το μόνο εργαλείο που απαιτείται είναι η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης. Ο κάτοχός της έχει δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις ιατρικές καλύψεις, οι οποίες «κρίνονται απαραίτητες από ιατρική άποψη στη διάρκεια της διαμονής του στο έδαφος άλλου κράτους μέλους, λαμβανομένης υπόψη της φύσης των παροχών και της αναμενόμενης διάρκειας της διαμονής». Παρ’ όλα αυτά, η χώρα προορισμού δεν είναι υποχρεωμένη να παρέχει οποιαδήποτε κάλυψη, αν δεν κρίνεται επείγουσα, και μπορεί να περιμένει μέχρι την επιστροφή στην χώρα προέλευσης.

Την Κάρτα αυτή μπορείτε να την αποκτήσετε επικοινωνώντας με τον τοπικό φορέα ασφάλισης ασθένειας, καθώς κάθε συνεργαζόμενη χώρα είναι υπεύθυνη για την έκδοση της ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης εντός της επικράτειάς της. Κάθε κάρτα είναι προσωπική (δεν μπορείτε, για παράδειγμα, να καλύψετε τα μέλη της οικογένειάς σας με τη δική σας ατομική κάρτα) και τη δικαιούστε εφόσον είστε ασφαλισμένος σε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία.

Τα προσωπικά δεδομένα που αναγράφονται στην Κάρτα αυτή είναι το ονοματεπώνυμο του κατόχου της, ο αριθμός της ταυτότητας του, καθώς και η ημερομηνία γέννησής του. Κανένα ιατρικό δεδομένο δεν καταγράφεται στην προσωπική σας κάρτα. Η διάρκεια ισχύος της ποικίλλει αναλόγως του τοπικού φορέα ασφάλισης, για αυτό καλύτερα να ζητήσετε περαιτέρω πληροφορίες κατά την έκδοσή της.

Είναι σπάνιο, αλλά σε περίπτωση που η κάρτα δεν είναι αμέσως διαθέσιμη, όταν τη ζητήσετε, ο τοπικός φορέας ασφάλισης οφείλει να σας χορηγήσει ένα πιστοποιητικό προσωρινής αντικατάστασης της. Εάν δεν τη χορηγήσει, έχετε το δικαίωμα να ασκήσετε προσφυγή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να σας δώσει πληροφορίες για το πώς μπορείτε να εφαρμόσετε τα δικαιώματά σας και προτείνει να επικοινωνήσετε με το κέντρο Solvit με την πρώτη ευκαιρία για να μάθετε πώς να υποβάλλετε μια καταγγελία.

Η ασφάλεια υγείας που θα έχετε, αν χρειαστεί, εξαρτάται από το σύστημα υγείας που διαθέτει η κάθε χώρα και από την αντίστοιχη νομοθεσία.. Αν η περίθαλψη δεν είναι δωρεάν και πρέπει να πληρώσετε, τότε θα αποζημιωθείτε αργότερα. Ακόμη κι αν δεν μπορέσετε να λάβετε πίσω τα χρήματα σας στην χώρα προορισμού, έχετε τη δυνατότητα να κινήσετε ή να συνεχίσετε τη διαδικασία αποζημίωσή σας από τη χώρα καταγωγής σας, μέσω του τοπικού σας ασφαλιστικού φορέα. Σε περίπτωση που αμφιβάλλετε για τις υπηρεσίες που πρόκειται να λάβετε είναι καλό να επικοινωνήσετε με τον φορέα ασφάλισης της υπόψη χώρα.

Μη θέλοντας να γίνει οποιαδήποτε παρανόηση, σημειώνουμε ότι αν δεν έχετε μαζί σας την κάρτα ευρωπαϊκής ασφάλισης και πάλι θα λάβετε σε περίπτωση ανάγκης την απαιτούμενη θεραπεία, ώστε να μπορέσετε να ολοκληρώσετε το ταξίδι σας. Είναι αλήθεια, όμως, ότι, έχοντας μαζί σας την κάρτα αυτή, η πρόσβασή σας στις δωρεάν ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες θα είναι πολύ ευκολότερη, ενώ θα διευκολυνθεί και η επιστροφή των χρημάτων σας όπου χρειαστεί. Αυτός είναι και ο λόγος που σας συνιστούμε σε κάθε ταξίδι σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Ελβετία να έχετε μαζί σας την εν λόγω κάρτα. Σε περίπτωση έκτατης ανάγκης, ωστόσο, ο τοπικός ασφαλιστικός φορέας είναι σε θέση να σας βοηθήσει αποστέλλοντας σας με φαξ ή στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο ένα προσωρινό πιστοποιητικό αντικατάστασης της, το οποίο θα σας παρέχει την ίδια ασφάλεια με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας.

Όσον αφορά τους φοιτητές και τους αποσπασμένους εργαζόμενους, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης αντικαθιστά το έντυπο Ε128. Τους παρέχει, δηλαδή, πρόσβαση σε οποιασδήποτε μορφής ιατρική περίθαλψη, εφόσον ληφθεί υπόψη η διάρκεια παραμονή τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις η διάρκεια ισχύος της Κάρτας αυξάνεται, ενώ και το ποσό ιατροφαρμακευτικών εξόδων, που καλύπτεται, είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό στις περιπτώσεις των τουριστών, οι οποίοι διαμένουν σε μία πόλη για μικρό χρονικό διάστημα.

Οφείλουμε σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι η Κάρτα Ευρωπαϊκής Ασφάλισης δεν καλύπτει έξοδα επαναπατρισμού σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος ή ασθένειας. Το μόνο που προσφέρει είναι ευκολότερη πρόσβαση σε κάθε θεραπευτική αγωγή που θα χρειαστεί. Για τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να επιστρέψει κάποιος ασφαλής στην πατρίδα του, ύστερα από μία περιπέτεια υγείας, χρειάζεται διαφορετική ασφαλιστική κάλυψη.

Όσοι πάσχουν από χρόνια ασθένεια (π.χ. καρκίνος), έχουν τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας την Κάρτα, να λάβουν κάθε ιατρική θεραπεία που έχουν ανάγκη, κρίνοντας από την ιατρική τους κατάσταση. Αν, όμως, πρόκειται να χρειαστείτε κάποια ειδική ιατρική παρακολούθηση ή εξειδικευμένες θεραπείες και εξοπλισμό, θα ήταν καλύτερο να οργανώσετε την παραμονή σας εκ των προτέρων ώστε να εξασφαλίσετε την πρόσβασή σας σε κάθε εξοπλισμό ή θεραπεία, επικοινωνώντας με την τοπική ειδική ιατρική μονάδα της χώρας προορισμού.

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης καλύπτει κάθε σχετική ιατρική αγωγή, ακόμη και τον τοκετό, αν πρόκειται για προσωρινή παραμονή σε άλλη χώρα. Σε περίπτωση, ωστόσο, που επιθυμείτε να γεννήσετε σε άλλη χώρα, οφείλετε να επικοινωνήσετε με τον τοπικό ασφαλιστικό φορέα, διότι είναι πιθανό να χρειαστείτε ειδική εξουσιοδότηση (έντυπο S2).

Γκάρλας Βασίλειος
Author: Γκάρλας Βασίλειος

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6947687447
Θέλετε να σας καλέσoυμε;


Επιπλέον αρθρογραφία

Ασφαλιστικός Σύμβουλος Γκάρλας Βασίλειος

garlas2

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947687447