Δημόσια ασφάλιση

Μάθετε πρώτοι οτιδήποτε συμβαίνει γύρω από την Δημόσια ασφάλιση στην Ελλάδα

Πως αλλάζουν οι συντάξεις Χηρείας με τον ΕΦΚΑ

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 

Μια από τις κυριότερες αλλαγές που έφερε το νέο ασφαλιστικό, αλλά ελάχιστα θίγεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αφορά το κομμάτι της σύνταξης χηρείας. Η συγκεκριμένη σύνταξη στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κατακρεουργείται ενώ σε άλλες περιπτώσεις εξαλείφεται πλήρως.

Πριν περάσουμε στα όσα ισχύουν σήμερα, ας δούμε μερικά παραδείγματα του τι ίσχυε μέχρι πρότινος.

Αν, για παράδειγμα, ο θανών ήταν για 10 έτη ασφαλισμένος και είχε μηνιαίο εισόδημα 1000 ευρώ, η σύνταξη χηρείας θα ήταν 338,80. Αν για το ίδιο εισόδημα, τα έτη ασφάλισης ήταν 20, τότε η σύνταξη χηρείας θα έφτανε τα 677,60 ευρώ. Φυσικά όσο ανέβαιναν τα έτη ασφάλισης, τόσο αυξάνονταν και η σύνταξη χηρείας που δικαιούταν ο/η σύζυγος. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι μεγαλύτερο ρόλο στον υπολογισμό της σύνταξης χηρείας διαδραμάτιζαν τα έτη ασφάλισης, παρά το μηνιαίο εισόδημα. Για παράδειγμα, με 45 έτη ασφάλισης και 1000 ευρώ μηνιαίο εισόδημα η σύνταξη αυτή υπολογίζεται στα 1524,60 ευρώ, ίδια ήταν η αντίστοιχη σύνταξη όμως και με εισόδημα του θανόντος στα 10000 ευρώ τον μήνα.

 

Σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού συντάξεων χηρείας, για έναν σύζυγο με ετήσιο εισόδημα στα 10000 ευρώ, χωρίς εξαρτώμενα μέλη, η σύνταξη χηρείας που δικαιούται ο/η σύζυγός του είναι στα 5395,46 ευρώ τον χρόνο. Για κάθε εξαρτώμενο μέλος το ποσό αυτό αυξάνεται, έτσι για 3 εξαρτώμενα μέλη το ετήσιο ποσό που δικαιούται ο χήρος ή η χήρα είναι 8977,32 ευρώ.

Σημαντικό είναι, ωστόσο, ότι κάθε σύζυγος που χηρεύει στο εξής και είναι σε ηλικία κάτω των 55 ετών, χωρίς να ανατρέφει ανήλικα τέκνα, δικαιούται σύνταξη χηρείας για 3 μόνο χρόνια. Έπειτα την λαμβάνει πάλι μετά το 67ο έτος της ηλικίας του. Αν έχει ανήλικα, τα χρήματα αυτά τα λαμβάνει μέχρι την ενηλικίωσή τους και ύστερα πάλι όταν φτάσει ο ίδιος σε ηλικία συνταξιοδότησης. Για να ισχύουν, βέβαια, όλα τα παραπάνω πρέπει ο θανών να υπήρξε ασφαλισμένος για τουλάχιστον 15 χρόνια και ο γάμος να είχε διάρκεια τουλάχιστον 5 έτη.

Για όλα τα παραπάνω κρατούμε επιφυλάξεις, καθώς το ασφαλιστικό σύστημα δεν έχει οριστικοποιηθεί και μπορεί να υπάρξουν ραγδαίες αλλαγές ανά πάσα στιγμή.

Γκάρλας Βασίλειος
Author: Γκάρλας Βασίλειος

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6947687447
Θέλετε να σας καλέσoυμε;


Επιπλέον αρθρογραφία

Ασφαλιστικός Σύμβουλος Γκάρλας Βασίλειος

garlas2

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947687447