Δημόσια ασφάλιση

Μάθετε πρώτοι οτιδήποτε συμβαίνει γύρω από την Δημόσια ασφάλιση στην Ελλάδα

Η υγεία σου τα τελευταία 10 χρόνια

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Τον Μάιο του 2016, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας διεξήγαγε αναλυτική έρευνα για την κατάσταση της υγείας στην Ελλάδα. Η έρευνα στηρίχθηκε σε αναφορές των συμμετεχόντων και σκόπευε στη διερεύνηση των συνεπειών που έφεραν οι πολιτικές λιτότητας και η γενικότερη περιοριστική πολιτική στις συμπεριφορές υγείας των Ελλήνων πολιτών. Επικεντρωμένοι στο κομμάτι της δημόσιας και της ιδιωτικής ασφάλισης αξίζει να προσέξουμε συγκεκριμένα σημεία.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το 2006 το 52,6% όσων επισκέπτονταν οποιαδήποτε υπηρεσία υγείας δεν πλήρωνε τίποτα από την τσέπη του. Αυτό το ποσοστό σήμερα είναι μόλις 25,8%. Σχεδόν οι μισοί (49,7%) πληρώνουν ως 50ευρώ, ενώ έχει αυξηθεί από το 2006 και το ποσοστό όσων πληρώνουν 51-150ευρώ (18%).

Σχετικά με το πώς καλύπτονται οικονομικά οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, ο καταναλωτής πληρώνει σε μεγάλο ποσοστό συνολικά ή μερικώς για τις υπηρεσίες αυτές. Αντίθετα, η πλήρης κάλυψη του ταμείου έχει μειωθεί σημαντικά από το 2006 (από 40,8%à 30,4%). Οι εισαγωγές για νοσηλεία δεν διαφέρουν σημαντικά στον χρόνο. Βλέπουμε, όμως, μία σταδιακή μείωση των εισαγωγών σε δημόσια νοσοκομεία και μικρή αύξηση στα ιδιωτικά.

Οι δαπάνες για νοσηλεία στην Ελλάδα παραμένουν, ευτυχώς, σε μεγάλο βαθμό μηδενικές (49,7 το 2016 και 52,6 το 2006 δεν πλήρωσαν τίποτα από την τσέπη τους). Ωστόσο, τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ανθρώπων που πληρώνουν ως 200ευρώ για νοσοκομειακές υπηρεσίες υγείας (6,9% το 2006 & 15,6% το 2016).

Και στις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας η κάλυψη του ταμείου έχει μειωθεί εμφανώς, από 64,3% σε 54%, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συμμετοχής του ασφαλισμένου στα συγκεκριμένα έξοδα. Παρ’ όλα αυτά, η χρήση της ιδιωτικής ασφάλισης παρουσιάζει μικρή μόνο αύξηση (από 2,6% σε 5,5%).

Ένα άλλο στοιχείο που προβληματίζει είναι η αυξανόμενη αγορά φαρμάκων χωρίς συνταγογράφηση. Σε ένα βαθμό το πρόβλημα εντοπίζεται στην πληθώρα των φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται από το ταμείο (38,9%). Πολύ σημαντικότερο, όμως, είναι το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των πολιτών αποφεύγει να επισκεφτεί τον γιατρό που θα κάνει τη συνταγογράφηση καθώς η επίσκεψη αυξάνει τα έξοδα υγείας (30,5%). Έτσι, δαπανώνται κατά μέσο όρο 21,1ευρώ/ μήνα για φάρμακα που δεν συνταγογραφήθηκαν και 29ευρώ/ μήνα για φάρμακα συνταγογραφημένα!

Έκπληξη προκαλεί, τέλος, το γεγονός ότι 3/10 Έλληνες δεν αναζήτησαν ιατρική φροντίδα, ενώ την είχαν ανάγκη, επειδή δεν μπορούσαν να την υποστηρίξουν οικονομικά. Η πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες και έχοντες χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Γκάρλας Βασίλειος
Author: Γκάρλας Βασίλειος

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6947687447
Θέλετε να σας καλέσoυμε;


Επιπλέον αρθρογραφία

Ασφαλιστικός Σύμβουλος Γκάρλας Βασίλειος

garlas2

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947687447