Δημόσια ασφάλιση

Μάθετε πρώτοι οτιδήποτε συμβαίνει γύρω από την Δημόσια ασφάλιση στην Ελλάδα

ΕΦΚΑ το νέο ταμείο

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Πρόκειται για το νέο ταμείο, το οποίο λειτουργεί ήδη από την 1 Ιανουαρίου 2017, και είναι αποτέλεσμα της ενοποίησης όλων των ασφαλιστικών φορέων που λειτουργούσαν μέχρι πρότινος στη χώρα μας. Σαφώς, προς το παρόν, εντοπίζονται μικρά προβλήματα στη λειτουργία του. Αποτελεί, όμως, ένα τεράστιο έργο που στόχο του έχει και τον εκσυγχρονισμό αλλά και την απλοποίηση των διαδικασιών, επομένως τα όποια προβλήματα συναντούμε είναι αναμενόμενα αλλά ευελπιστούμε παροδικά.

Όλοι πλέον είμαστε ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ, του οποίου τα αρχικά σημαίνουν Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης. Όλες οι εισφορές καταβάλλονται στον ΕΦΚΑ, είτε παλαιότερα αποδίδονταν στο ΙΚΑ, είτε στον ΟΑΕΕ, είτε σε οποιονδήποτε άλλο φορέα. Εξάλλου, από τον Γενάρη του 2017 οι συντάξεις καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ.

Ένα από τα πιο καινοτόμα στοιχεία (για τα ελληνικά δεδομένα) που συναντάμε με το νέο μεγάλο ταμείο είναι η γρήγορη και εύκολη εξπηρέτηση του πολίτη. Πολλά ζητήματα, άλλωστε, μπορούμε να τα επιλύσουμε από το σπίτι μας με μία επίσκεψη στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, είτε με μία κλήση στο 1555. Η ιστοσελίδα http://www.efka.gov.gr/ θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, υπηρεσίες ακόμη και αιτήσεις που ίσως χρειαστείτε. Άμεσα, πρόκειται να δημιουργηθούν εφαρμογές που θα διευκολύνουν την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω του κινητού. Όσον αφορά τα αρχεία μας, που μέχρι πριν λίγο καιρό μπορούσαμε να λάβουμε από το ταμείο μας, τώρα θα ενοποιηθούν και θα ψηφιοποιηθούν πλήρως υπό τον ΕΦΚΑ.

Μισθωτοί και μη μισθωτοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, προερχόμενοι από όλα τα επαγγέλματα, με ή χωρίς παιδιά, για όλους θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες. Όλοι πληρώνουν το ίδιο ποσοστό των εισοδημάτων τους. Φυσικά, θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδο για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων ώστε να έρθουν ομαλά στη νέα κατάσταση. Όλοι θα απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες, με την ελπίδα πάντα ότι η ποιότητας θα βελτιώνεται σταδιακά. Όσον αφορά τη σύνταξη που θα λάβουμε, αυτή για όλους θα υπολογίζεται στο ίδιο ποσοστό επί των εισφορών τους. Εννοείται πως οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας θα είναι ιαθέσιμες για κάθε πολίτη. Προσοχή! Για μικρό χρονικό διάστημα ακόμη αυτές θα παρέχονται στις ιστοσελίδες των παλαιών ταμείων.

Κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να βρει on line τον ασφαλιστικό του λογαριασμό, όπυ θα βρίσκεται οποιαδήποτε απαραίτητη πληροφορία ενώ θα τηρείται αυστηρά το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων. Η φυσική σας εξυπηρέτηση θα γίνεται στα πρότερα σημεία εξυπηρέτησης όλων των φορέων.

Το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΦΚΑ 1555 θα έχει αστική χρέωση και θα δίδει πλήρη ενημέρωση για οποιοδήποτε ζήτημα μας απασχολεί. Οι εισφορές θα πληρώνονται τραπεζικά, μέσω οποιασδήποτε τράπεζας επιλέγει ο ασφαλισμένος. Στα σχετικά ειδοποιητήρια θα αναγράφονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. Ελπιδοφόρο είναι το γεγονος ότι θα λειτουργήσουν 11 Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης σε όλη τη χώρα, με σκοπό τη διεξαγωγή εντατικών ελέγχων ώστε να περιοριστεί η ανασφάλιστη εργασία.

Η αίτηση για τη συνταξιοδότηση θα γίνεται, γρήγορα και απλά, ηλεκτρονικά. Η ηλεκτρονική φόρμα θα είναι ενιαία για όλους και θα βρίσκεται στην ιστοσελίδ του ΕΦΚΑ. Η ενημέρωσή μας για την πορεία της αίτησης θα γίνεται επίσης ηλεκτρονικά, θέτοντας τέλος στην ταλαιπωρία και τις καθυστερήσεις.

Για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή δεν είναι εξοικειωμένοι με την χρήση του, θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στα πλησιέστερά τους ΚΕΠ

Γκάρλας Βασίλειος
Author: Γκάρλας Βασίλειος

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6947687447
Θέλετε να σας καλέσoυμε;


Επιπλέον αρθρογραφία

Ασφαλιστικός Σύμβουλος Γκάρλας Βασίλειος

garlas2

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947687447