Δημόσια ασφάλιση

Μάθετε πρώτοι οτιδήποτε συμβαίνει γύρω από την Δημόσια ασφάλιση στην Ελλάδα

Νέο ασφαλιστικό (υπολογισμός συντάξεων)

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Το νέο σύστημα απόδοσης συντάξεων με τον νόμο κατρούγγαλου πατάει πάνω σε δυο πυλώνες, την εθνική σύνταξη και την ανταποδοτική.

Στην εθνική σύνταξη για να αποδοθεί στο 100% πρέπει ο ασφαλισμένος να χει συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης ώστε να δικαιούται τα 384 ευρώ. Στη περίπτωση που έχει λιγότερα έτη για κάθε έτος έχει μία μείωση 2%. Αλλά σε κάθε περίπτωση το μίνιμουμ ετών ασφάλισης είναι τα 15 έτη.

Στην ανταποδοτική σύνταξη υπολογίζεται ο Μ.Ο απολαβών όλων των ετών και πάνω στο ποσό αυτό μπαίνει ένα συντελεστής ανάλογα τα έτη ασφάλισης (11,55% για 15 έτη ασφάλισης με μέγιστο τα 40 έτη με συντελεστή 42,80% ).

Παράδειγμα: ένας άνθρωπος που έχει 40 έτη ασφάλισης με μέσο όρο 1000 ευρώ εισοδήματος θα πάρει τα 384 ευρώ από την εθνική σύνταξη και 428 εύρω από την ανταποδοτική. Σύνολο 812 ευρώ

Σε αυτό το παράδειγμα πήραμε ιδανικές συνθήκες. Δηλαδή ότι κάποιος δούλεψε 40 χρόνια (με την ανεργία που υπάρχει θεωρείται δυστυχώς ουτοπικό ) ότι έχει Μ.Ο εισοδήματος 1000 ευρώ ( δύσκολα επιτεύξιμο διότι ξεκινώντας με 400 ευρώ ρίχνει πού τον Μ.Ο ).

Αρα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί θα είναι πάρα πολύ χαμηλές οι συντάξεις από εδώ και πέρα.

Σε μετέπειτα άρθρο θα γράψω πως μέσα απο την ιδιωτική ασφάλιση μπορούμε να καλύψουμε με χαμηλό κόστος το κενό που δημιουργείται.

Γκάρλας Βασίλειος

Head Risk Manager

Γκάρλας Βασίλειος
Author: Γκάρλας Βασίλειος

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6947687447
Θέλετε να σας καλέσoυμε;


Επιπλέον αρθρογραφία

Ασφαλιστικός Σύμβουλος Γκάρλας Βασίλειος

garlas2

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947687447