Δημόσια ασφάλιση

Μάθετε πρώτοι οτιδήποτε συμβαίνει γύρω από την Δημόσια ασφάλιση στην Ελλάδα

Νέο αφαλιστικό (εισφορές)

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Το νέο ασφαλιστικό φέρνει πάρα πολλές αλλαγές στο τρόπο υπολογισμού των εισφορών. Σε αυτό το κείμενο θα δούμε πως διαμορφώνονται.

Ξεκινώντας με τους δημόσιους υπαλλήλους, οι εισφορές θα υπολογίζονται πλέον όπως των μισθωτών. Με συνέπεια ο υπολογισμός πλέον να γίνεται στο σύνολο των αποδοχών και όχι στον βασικό μισθό του Οκτωβρίου του 2011 που ισχύει μέχρι και σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι ένας δημόσιος υπάλληλος με μεικτές αποδοχές τα 1600 ευρώ ενώ σήμερα λαμβάνει 1080 ευρώ καθαρά με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα παίρνει 14,6 ευρώ λιγότερα.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες δεν θα ισχύουν οι ασφαλιστικές κλάσεις που ισχύουν μέχρι σήμερα αλλά θα υπολογίζονται βάσει του καθαρού τους εισοδήματος. Για σύνταξη θα πληρώνουν 20% επί του εισοδήματος ενώ για υγεία 6,95% σημειώνεται ότι για όσους ισχύει επικούριση ‘η εφάπαξ θα δίνουν 7% και 4% αντίστοιχα.

Γεγονός που σημαίνει ότι η συνολική επιβάρυνση θα είναι 26,95%. Γεγονός που για όσους έχουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ είναι μια καλή εξέλιξη, ενώ από εκεί και πάνω θα επιβαρυνθούν πού περισσότερο από πριν.

Αξίζει να τονισθεί ότι έχει υπολογισθει κατώτερο εισόδημα για τον υπολογισμό των εισφορών τα 4923,07 ευρώ το χρόνο αλλά και ανώτερα τα 70329,6 ευρώ.

Ένα τεράστιο μείων είναι ότι όσοι μισθωτοί έχουν και εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα ενώ μέχρι τώρα με 25 ένσημα τον μήνα έπαιρναν απαλλαγή τώρα πια είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίζονται και στους δύο φορείς.

Γκάρλας Βασίλειος

Head Risk Manager

Γκάρλας Βασίλειος
Author: Γκάρλας Βασίλειος

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6947687447
Θέλετε να σας καλέσoυμε;


Επιπλέον αρθρογραφία

Ασφαλιστικός Σύμβουλος Γκάρλας Βασίλειος

garlas2

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947687447