Λοίμωξη στους ηλικιωμένους

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η λοίμωξη είναι η κύρια αιτία θανάτου για το ένα τρίτο των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω και είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στο θάνατο και πολλών άλλων.

Σύμφωνα με ορισμένους Αγγλοσάξονες συγγραφείς, η ηλικία μεγαλύτερη των 75 ετών θα ήταν σήμερα η πιο ακριβής για να ορίσουμε την Τρίτη ηλικία. Οι ασθενείς αυτής της ηλικιακής κατηγορίας είναι περισσότερο ευάλωτοι, τα συμπτώματα είναι πολύ λιγότερο ειδικά και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην αντιμετώπιση και θεραπεία της λοίμωξης.

Για την αυξημένη ευαισθησία και τη μειωμένη αντίσταση των ηλικιωμένων ενήλικων σε λοιμώξεις ευθύνονται πολλαπλοί βιολογικοί, πολιτισμικοί και κοινωνικοί παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες μεταβάλλουν, επίσης, την εικόνα και τον τρόπο που εκδηλώνονται οι διάφορες λοιμώξεις σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να χρειάζεται πολλές φορεές τροποποίηση της θεραπείας.

Παράγοντες αύξησης κινδύνου για λοίμωξη.

Θεμελειώδεις αλλαγές στην ποσοτική καΙ ποιοτική ανοσολογική απόκριση εμφανίζονται με τη γήρανση, μια διαδικασία που έχει κληθεί ανοσογήρανση.

Στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας πολλαπλές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία συμβάλλουν στη μειωμένη προστασία από τις λοιμώξεις. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν:

 • Μεταβολλές στους φραγμούς που τίθενται από το δέρμα, τους πνεύμονες και το γαστρεντερικό σύστημα (και άλλους βλενογόνους), οι οποίες επιτρέπουν εισβολή από παθογόνους μικροοργανισμούς στον οργανισμό του ηλικιωμένου ανθρώπου.
 • Λειτουργικές διαταραχές των οργάνων, όπως αχλορυδρία, ακράτεια ούρων και και κοπράνων.
 • Έκπτωση φυσιολογικών λειτουργιών, όπως το αντανακλαστικό του βήχα και η επούλωση των τραυμάτων.
 • Μεταβολλές στην κυτταρική και χημική ανοσία, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων σε συγκεκριμένους πληθυσμούς κυττάρων, η απώλεια της πολλαπλασιαστικής ικανότητας των κυττάρων του ανοσοποιητικού και η μειωμένη παραγωγή ειδικών κυτοκινών (π.χ. IL-2), που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για ενδοκυτταρικά παθογόνα.
 • Μειωμένη απόκριση αντισώματος σε εμβόλια.
 • Μειωμένη παραγωγή ανοσοσφαιρινών και μειωμένη εξειδικευμένη απάντηση αντισώματος.
 • Η ταυτόχρονη παρουσία και άλλων προβλημάτων υγείας που εμφανίζονται με τη γήρανση επιδεινώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν χρόνιες παθήσεις (π.χ. διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια, κακοήθεις νεοπλασίες, νεφρική ανεπάρκεια κ.α.) είναι πιο επιρρεπείς σε κοινές λοιμώξεις και παρουσιάζουν μικρότερη ανταπόκριση στον εμβολιασμό σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν βασικά ζητήματα υγείας.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται σε ασθενείς που φέρουν στο σώμα τους συσκευές (π.χ. βηματοδότης, βαλβίδα για υδροκεφαλία εγκεφάλου, καρδιακές βαλβίδες κ.α.), μοσχεύματα (π.χ. βαλβιδοφόρο μόσχευμα αορτής) και ξένα σώματα (π.χ. ενδοαρθριτικές προθέσεις κ.α.).

Ο κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων αυξάνεται περαιτέρω για τους ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλα ιδρύματα. Η ιδρυματοποίηση είναι ένας σημαντικός πααράγοντας κινδύνου, όχι μόνο για την απόκτηση της νόσου σε γενικές γραμμές, αλλά για την απόκτηση της νόσου λόγω ανθεκτικών στα αντιβιοτικά οργανισμών. Μια καναδική μελέτη διαπίστωσε ότι 8 ως 17% των ηλικιωμένων που διέμεναν σε γηροκομεία έπαιρναν αντιβιοτικά σε κάθε δεδομένη στιγμή, ότι το 50-70% είχαν εκτεθεί στα αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια ενός έτους και ότι 22-89% αυτής της χρήσης αντιβιοτικών ήταν ακατάλληλη.

Η εικόνα του ηλικιωμένου με λοίμωξη.

Είναι γνωστό εδώ και αιώνες ότι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να έχουν σοβαρή λοίμωξη χωρίς την παρουσία τυπικών σημείων ή συμπτωμάτων, όπως πυρετός. Ο πυρετός είναι απών στο 30-50% των ηλικιωμένων, ακόμη και όταν πρόκειται για σοβαρές λοιμώξεις, όπως η πνευμονία ή η ενδοκαρδίτιδα. Η αμβλεία εμπύρετη απόκριση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας οφείλεται σε αλλαγές σε πολλαπλά συστήματα που είναι υπεύθυνα για τη θερμορρύθμιση.

Στους ηλικιωμένους η θερμοκρασία σώματος συχνά είναι χαμηλώτερη των 37ο C. Πυρετοί > 38ο C υποδηλώνουν κάποια πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης, ενώ η υποθερμία μπορεί να σημαίνει σοβαρή λοίμωξη ή ακόμη και σήψη. Ο πυρετός σε ηλικιωμένους πρέπει ναεκτιμηθεί με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

 • Μέτρηση του πυρετού από το ορθό, θερμοκρασία> 37,5ο C. Είναι η πιο ασφαλής και αξιόπιστη μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος.
 • Μέτρηση του πυρετού από την τυμπανική μεμβράνη, με τα ειδικά θερμόμετρα που υπάρχουν και μπορούν να μετρήσουν τον πυρετό, θερμοκρασία >37,2ο C.
 • Μέτρηση του πυρετού από το στόμα, θερμοκρασία>37,5ο C.
 • Αύξηση της θερμοκρασίας κατά >1,1ο C πάνω από τη θερμοκρασία βάσης.

Η εμφάνιση πυρετού, στην πλεινότητα των περιπτώσεων, σημαίνει λοίμωξη από παθογόνο μικρόβιο και σπανίως οφείλεται σε απλή ίωση (το ποσοστό των ιώσεων στους ηλικιωμένουςδεν υπερβαίνει το 3% τυο συνόλου των λοιμώξεων). Τα μη λοιμώδη αίτια πυρτετού (αιματολογικά νοσήματα, κακοήθεις- νεοπλασίες, νοσήματα κολλαγόνου, φαρμακευτικός πυρετός) αποτελούν περίπου το 10% των περιπτώσεων. Η εμφάνιση πολύ υψηλού πυρετού, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες θέτει την υποψία θερμοπληξίας.

Άλλα συμπτώματα και σημεία με τα οποία εκδηλώνεται μια λοίμωξη στους ηλικιωμένους είναι:

 • Αιφνίδια αλλαγή του επιπέδου συνείδησης, γίνονται συγχυτικοί, διεγερτικοί ή νωθροί. Πολλές φορές η εικόνα που παρουσιάζουν μοιάζει με την εικόνα ενός ανθρώπου που παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο.
 • Ανορεξία, άρνηση ή αδυναμία κατανάλωσης τροφής ή νερού.
 • Αιφνίδιες, ανεξήγητες πτώσεις, που πολλές φορές προκαλούν κατάγματα και αιματώματα.
 • Επιδείνωση υποκείμενης- προϋπάρχουσας νόσου, όπως κολπική μαρμαρυγή, απορρύθμιση σακχαρώδη διαβήτη, επιδείνωση καρδιακής λειτουργίας, πνευμονικό οίδημα κ.α.
 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση.
 • Ακράτεια ούρων ή και κοπράνων, που δεν προϋπήρχε.

Οι πιο συχνές λοιμώξεις.

Στους ηλικιωμένους οι πιο συχνά εμφανιζόμενες λοιμώξεις είναι:

 • Λοιμώξεις του ουροποιητικούν (ουρολοιμώξεις)
 • Λοιμώξεις του αναπνευστικού (συχνά η πνευμονία εξ εισροφήσεως)
 • Λοιμώξεις δέρματος- μαλακών μορίων (συχνή η λοίμωξη από έρπη ζωστήρα)
 • Μικροβιαιμία- σήψη
 • Λοιμώξεις του εντέρου (συχνή η εκκολπωματίτιδα)
 • Λοιμώξεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (π.χ. μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα)

Ανδρέας Κωνσταντίνου. Διευθυντής Παθολόγος και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Ευρωκλινικής Αθηνών. Πηγή: Medilife

Μαζί μας για ηλικίες μέχρι και 75 ετών ακόμα και με προβλήματα υγείας μπορείτε να έχετε ασφάλιση υγείας.

Γκάρλας Βασίλειος
Author: Γκάρλας Βασίλειος

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2109487900 και 6947687447
Θέλετε να σας καλέσoυμε;


Επιπλέον αρθρογραφία

Ασφαλιστικός Σύμβουλος Γκάρλας Βασίλειος

garlas2

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947687447