Πόνος στο αυτί και Παιδί

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ο πόνος στο αυτί (ωταλγία) προκαλεί μία από τις συχνότερες αιτίες πεται και από άλλα σου αναγκάζει τους γονείς ενός παιδιού να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Συνήθως είναι πολύ δυνατός και διαξιφιστικός και είναι τις περισσότερες φορές ένδειξη ύπαρξης φλεγμονής στο αυτί του παιδιού ή σε παρακείμενους ιστούς.

Μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός, μείωση της ακοής (βαρηκοΐα), εκροή υγρού (ωτόρροια) ή αίμα στον έξω ακουστικό πόρο, πόνο στον λαιμό και ρινίτιδα.

Μπορεί να είναι συνεχής ή διακοπτόμενος, έντονος ή βαθύς, διαξιφιστικός (σαν σουβλιά) ή ενοχλητικός, να αυξάνεται κατά την πίεση του αυτιού ή όταν το παιδί μασάει, φτερνίζεται ή φυσάει τη μύτη του, ενώ στα νεογνά και τα βρέφη εκδηλώνεται με έντονο κλάμα, ανησυχία ή ευερεθιστότητα. Λόγω της πολύπλοκης νεύρωσης του αυτιού, ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε αιτίες που αφορούν το ίδιο το αυτί ή να είναι αντανακλαστικός από παρακείμενους ιστούς.

Παθήσεις του αυτιού που προκαλούν πόνο

Συνηθέστερες αιτίες είναι οι φλεγμονές του ωτός, όπως:

  • Οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα: Εννέα στα δέκα παιδιά ηλικίας ως 3 ετών εμφανίζουν οξεία μέση ωτίτιδα με ή χωρίς ωτόρροια τουλάχιστον μία φορά, ενώ συχνά ταλαιπωρεί πολλά παιδιά ως την ηλικία των 6 ετών. Επιπλοκή της οξείας μέσης πυώδους ωτίτιδας είναι η οξεία μαστοειδίτιδα που εκδηλώνεται με έντονο πόνο πίσω από το αυτί και η προβολή του πτερυγίου του.
  • Ιογενής ωτίτιδα- Εξωτερική ωτίτιδα: Είναι η φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου του ωτός και εμφανίζεται συχνότερα το καλοκαίρι λόγω κολύμβησης.
  • Δοθιήνας- απόστημα έξω ακουστικού πόρου: Σπανιότερες αιτίες ωταλγίας είναι η συσσώρευση κυψελίδος ή παρουσία ξένου σώματος στον έξω ακουστικό πόρο, η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας, που συμβαίνει συχνά στις ρινίτιδες, οι τραυματισμοί του ωτός (χρήση μπατονέτας, χαστούκι) και το βαρότραυμα (έπειτα από προσγείωση αεροπλάνου).

Παθήσεις παρακείμενων ιστών που προκαλούν πόνο στο αυτί- αντανακλαστικός πόνος: Αρθραλγία κροταφογναθικής άρθρωσης (διαταραχή άρθρωσης των γνάθων), λόγω ορθοδοντικών προβλημάτων, μάσησης σκληρών τροφών ή τσίχλας, τριξίματος ή σφιξίματος δοντιών κατά τον ύπνο, οδονταλγίας στα πίσω δόντια

Παθήσεις στοματοφάρυγγα, όπως είναι η οξεία αμυγδαλίτιδα, ο περιαμυγδαλικός φλέγμονας ή το απόστημα.

Αντιμετώπιση

Για την ανακούφιση του παιδιού αρχικά χορηγούμε παυσίπονα. Δεν συνιστάται άμεσα η χορήγηση τοπικών σταγόνων αντιβιοτικού εώς ότου γίνει η διάγνωση.

Στη συνέχεια αναζητούμε ιατρική βοήθεια από παιδίατρο ή ειδικό παιδο-ΩΡΛ και χορηγούμε την ανάλογη θεραπεία.

Στην οξεία μέση ωτίτιδα χορηγούμε αντιβιοτικά με ή χωρίς ωτικές σταγόνες. Σε υποτροπιάζουσες ωτίτιδες συνιστάται έλεγχος για υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) και αμυγδαλών. Στην εξωτερική ωτίτιδα χορηγούμε αντιβιοτικά, ωτικές σταγόνες και αποφεύγουμε την επαφή του έξω ακουστικού πόρου με το νερό.

Σε κάθε περίπτωση αδυναμίας ωτοσκόπησης και διάγνωσης, υποτροπιάζουσας ωταλγίας, πόνου στο αυτί που δεν υποχωρεί ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, το παιδί θα πρέπει πάντα να εξετάζεται από ειδικό παιδο-ΩΡΛ για αποκλεισμό κάποιας σοβαρότερης πάθησης.

Αλέξανδρος Κορδάς. Επιμελητής Ωτορινολαρυγγολογίας, υπεύθυνος Ακοολογικού Τμήματος, Ευρωκλινική Παίδων

Πηγή: Medilife

Η ασφάλεια υγείας που προσφέρουμε καλύπτει τα παιδιά σε τέτοιες περιπτώσεις σε όλα τα ιδιωτικά παιδιατρικα πανελλαδικά.

Γκάρλας Βασίλειος
Author: Γκάρλας Βασίλειος

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2109487900 και 6947687447
Θέλετε να σας καλέσoυμε;


Επιπλέον αρθρογραφία

Ασφαλιστικός Σύμβουλος Γκάρλας Βασίλειος

garlas2

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947687447