Στρες και αυτοάνοσα

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Φανταστείτε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, στον οποίο οι επιθετικοί αντί να σημαδεύουν τα δίχτυα της αντίπαλης ομάδας στοχεύουν και σκοράρουν στη δική τους άμυνα και μάλιστα σκοράρουν. Μοιάζει μάλλον καταστροφικό το σενάριο αυτό για την πρωταγωνίστρια ομάδα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε ένα οργανισμό που πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα.

Στις παθολογικές καταστάσεις των αυτοάνοσων νοσημάτων το αμυντικό μας σύστημα στρέφεται εναντίον του ίδιου του οργανισμού και βλάπτει τα όργανά του. Σήμερα περιγράφονται παραπάνω από 200 νοσήματα, ανάμεσά τους βρίσκονται ο ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αθροίτιδα , η μυασθένεια, η σκλήρυνση κατά πλάκας και αρκετά άλλα.

Στις περιπτώσεις αυτές φαίνεται ότι το ανοσολογικό σύστημα αναγνωρίζει δικά του στοιχεία ως ξένα. Οι λόγοι,για τους οποίους κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, ποικίλλουν, αν και προς το παρόν δεν είναι καλά τεκμηριωμένοι.

 

Θα μπορούσμε, ωστόσο, τους λόγους αυτούς να τους κατατάξουμε σε τρεις κατηγορίες. Αρχικά, υπάρχουν οι παράγοντες που σχετίζονται με το γενετικό υπόστρωμα του κάθε ατόμου. Πολλές φορές, μάλιστα, ίδια αυτοάνοσα νοσήματα συναντώνται σε μέλη της ίδιας οικογένειας. Έπειτα, αναγνωρίζονται αιτίες που οφείλονται στις ορμόνες. Δεν είναι τυχαίο ότι εμφανίζονται, κατά κύριο λόγο, σε γυναίκες κατά τις περιόδους όπου οι ορμόνες τους δεν λειτουργούν συμβατικά. Ο τρίτος λόγος εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων αφορά τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, εννοώντας είτε τις ιογενείς λοιμώξεις, είτε το στρες.

Το στρες μπορεί να είναι είτε χρόνιο (π.χ. οικονομική ανασφάλεια) ή να οφείλεται σε κάποιο μείζον γεγονός ζωής (π.χ. θάνατος αγαπημένου προσώπου, ανεργία κ.α.). Η αντίδραση ενός ατόμου στους διάφορους αγχογόνους παράγοντες εξαρτάται από πολλαπλούς παράγοντες, όπως τα στοιχεία της προσωπικότητας, προηγούμενες εμπειρίες ζωής και διάφορα άλλα. Το γεγονός ότι το άγχος επιβαρύνει τη σωματική μας υγεία είναι αναμφισβήτητο και πάνω από όλα τεκμηριωμένο πολλαπλά. Επιστημονικές μελέτες αλλά και η προσωπική παρατηρηση επιβεβαιώνουν ότι πολλά αυτοάνοσα νοσήματα , όπως το σύνδρομο Sjogren, ξεκινουν ή επιδεινώνονται ύστερα από περιοόδους έντονου στρες, και από γεγονότα ψυχικής έντασης.

Σχετικά με τις θεραπείες των αυτοάνοσων νοσημάτων, το τοπίο είναι αρκετά θολό. Οι θεραπείες που προτείνονται είναι, ως επί το πλείστον, απλώς βοηθητικές. Από την άλλη πλευρά, κανένα ισόβιο πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης της υγείας δεν καλύπτει νοσήματα αυτής της κατηγορίας. Υπάρχουν, όμως, συμβόλαια ασφάλισης υγείας στην αγορά τα οποία καλύπτουν τα αυτοάσνοσα νοσήματα, αλλά είναι ετησίως ανανεούμενα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το Πρόγραμμα Full της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η αλήθεια είναι ότι η ασφαλιστική αγορά πλέον είναι τόσο ευρεία, που μπορεί κανείς να βρει λύση για την οποιαδήποτε ανάγκη του, αρκεί η έρευνα που θα πραγματοποιηθεί να είναι διεξοδική.

Πηγή: Περιοδικό Medilife, δημοσίευση της Διευθύντριας Παθολογικής Κλινικής και Αυτοάνοσων Νοσημάτων Σκοπούλη Φωτεινής.

Γκάρλας Βασίλειος
Author: Γκάρλας Βασίλειος

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6947687447
Θέλετε να σας καλέσoυμε;


Επιπλέον αρθρογραφία

Ασφαλιστικός Σύμβουλος Γκάρλας Βασίλειος

garlas2

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947687447