Η Ευρώπη γερνάει

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Η αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού δεν αποτελεί αποκλειστικό χαρακτηριστικό της Ελλάδας, πρόκειται μάλλον για ζήτημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης. Η γηραιά ήπειρος γίνεται όλο και γηραιότερη λοιπόν.

Αναμένεται ότι, το 2064 σε σχέση με το 2013, ο αριθμός των ανθρώπων ηλικίας 65 ετών και άνω θα είναι διπλάσιος από αυτόν των ατόμων ηλικίας 18-64 ετών. Με άλλα λόγια, αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν σε κάθε συνταξιούχο τέσσερις εργαζόμενοι, το 2060, όμως, θα αντιστοιχούν μόλις δύο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πρόβλημα καθώς στις ευρωπαϊκές χώρες επικρατεί το αναδιανεμητικό σύστημα ασφάλισης, όσο, δηλαδή, πληρώνονται εισφορές από τους εργαζόμενους τόσο θα αποδίδονται και συντάξεις σε άτομα τρίτης ηλικίας. Το πρόβλημα του συγκεκριμένου τρόπου απόδοσης συντάξεων έγκειται στην ευαισθησία του στις δημογραφικές αλλαγές. Αν δεν παρθούν, επομένως, σημαντικές αποφάσεις, η γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα δημιουργήσει ένα, όλο και μεγαλύτερο κενό, ανάμεσα στα χρήματα που συλλέγονται από τις εισφορές και στις συντάξεις που πρέπει να δοθούν.

 

Το ζήτημα είναι ότι η δημογραφική αυτή πρόκληση έρχεται σε μία χρονική στιγμή όπου οι Ευρωπαίοι πολίτες νιώθουν ανασφάλεια και για πολλούς άλλους λόγους, κυρίως δημοσιονομικούς.

Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει μέτρα για το ασφαλιστικό τους σύστημα. Έτσι, η ηλικία συνταξιοδότησης έχει αυξηθεί, ενώ σε ορισμένα κράτη έχει δημιουργηθεί μια σύνδεση μεταξύ του προσδόκιμου μέσου όρου ζωής και της ηλικίας συνταξιοδότησης. Η πρόσβαση στην πρόωρη σύνταξη έχει περιοριστεί σημαντικά και δικλίδες ασφαλείας τίθενται σε πολλά από τα προνόμια της συνταξιοδότησης. Το ποσό της σύνταξης έχει μειωθεί ενώ αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο στις επόμενες δεκαετίες.

Ένα μεικτό σύστημα ασφάλισης φαίνεται ευρέως να είναι ό,τι πιο αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των δημογραφικών αυτών αλλαγών αλλά και στην εξασφάλιση του συνταξιοδοτικού εισοδήματος. Σε ένα τέτοιου είδους ασφαλιστικό σύστημα τα συνταξιοδοτικά έσοδα θα προέρχονται αφενός από μία μικρή κρατική σύνταξη και αφετέρου από δύο επιπλέον πηγές. Η πρώτη πηγή θα αποτελείται από εργασιακές εισφορές. Πρόκειται για ένα χρηματικό ποσό που θα έχει συγκεντρώσει ο κάθε υπάλληλος σε συνεργασία με τον εργοδότη του. Θα είναι ποσό που θα έχει παρακρατηθεί από το μισθό του και θα έχει επενδυθεί αναλόγως της συμφωνίας, που έχει προηγηθεί. Η δεύτερη πηγή θα είναι τα οικονομικά αποθέματα, τα οποία το κάθε άτομο ξεχωριστά θα φροντίζει να συγκεντρώνει. Ένας τρόπος συγκέντρωσης αυτών είναι τα συνταξιοδοτικά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιριών. Άλλωστε, οι ασφαλιστικές εταιρίες στην Ευρώπη ήδη προσφέρουν τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά για αυτό τον σκοπό.

Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, εκσυγχρονίζοντας συνεχώς τα προϊόντα τους, διαθέτουν συνταξιοδοτικά προγράμματα ικανά να καλύψουν κάθε κίνδυνο και αρκετά ευέλικτα ώστε να προσαρμοστούν σε κάθε επιθυμία και ανάγκη. Υπάρχουν, λοιπόν, προϊόντα όπου το ασφαλιζόμενο ποσό είναι εγγυημένο και προσυμφωνημένο, αλλά και προϊόντα τα οποία προσφέρουν επενδυτικά οφέλη, αν αυτά προκύψουν.

Οι προκλήσεις που δημιουργούνται από αυτές τις δημογραφικές αλλαγές αφορούν την αποταμίευση, την ποσότητα αλλά και την ποιότητα της. Η αποταμίευση πρέπει να είναι ικανοποιητική, ώστε να συγκεντρωθεί ένα μη ευκαταφρόνητο ποσό, και είναι αλήθεια ότι είναι πολύ εύκολο να παραιτηθεί κανείς της αποταμίευσης, καθώς υπάρχουν πάντα πιο ευχάριστοι και διασκεδαστικοί τρόποι να ξοδέψεις τα χρήματά σου. Είναι μεγάλος ο αριθμός των πολιτών που δεν συμμερίζονται την αξία της αποταμίευσης, της οικονομικής ασφάλειας και της έλλογης διαχείρισης των χρημάτων.

Μία επόμενη πρόκληση που προκύπτει από τις δημογραφικές αλλαγές είναι η ποιοτική αποταμίευση. Κάποιοι από εμάς επιλέγουμε απλώς να συσσωρεύουμε χρήματα χωρίς καμία πρόθεση επένδυσής τους. Η τακτική αυτή, εκτός από το ότι δεν είναι επικερδής, δεδομένου ότι το ποσό αυτό δεν αυξάνεται, πιθανόν να αποβεί και επικίνδυνη, καθώς έχοντας πρόσβαση στα χρήματα αυτά σε μία στιγμή παρόρμησης ίσως να τα ξοδέψουμε. Από την άλλη, όσοι από εμάς επιλέγουμε την επιχειρηματικότητα και την επένδυση των χρημάτων μας σε διάφορα χρηματοοικονομικά, δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για τα κέρδη που θα μας αποφέρουν.

Τρίτη και μάλλον τελευταία είναι η πρόκληση της έξυπνης αποταμίευσης. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η οικονομική παιδεία των Ευρωπαίων πολιτών δεν είναι ικανοποιητική. Πολύ περισσότερο λειψή είναι η γνώση μας για τα χρηματοοικονομικά και ασφαλιστικά προϊόντα της αγοράς. Ο ενδιαφερόμενος, έτσι, νιώθει ανασφάλεια και πιθανόν να προβεί σε αποφάσεις και κινήσεις όχι ώριμες, οι οποίες δεν είναι πάντα επικερδείς.

Το κράτος, λοιπόν, σε συνεργασία με το κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης οφείλουν να βρουν τρόπους να κινητοποιήσουν τους πολίτες ώστε να στραφούν σε ασφαλιστικά προϊόντα για αποταμίευση χρημάτων, δείχνοντάς τους ότι είναι αυτός ο τρόπος για ποιοτική αλλά και ποσοτική αποταμίευση, καθώς πάντα προσφέρονται έξυπνες λύσεις. Ένα μεικτό σύστημα ασφάλισης θα μπορούσε να καταστεί επικερδές και για τους πολίτες αλλά και για τις κυβερνήσεις και φυσικά θα συνέβαλε και στην οικονομική ανάπτυξη.

Γκάρλας Βασίλειος
Author: Γκάρλας Βασίλειος

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6947687447
Θέλετε να σας καλέσoυμε;


Επιπλέον αρθρογραφία

Ασφαλιστικός Σύμβουλος Γκάρλας Βασίλειος

garlas2

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947687447