Αιμορροΐδες : τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Οι αιμορροΐδες είναι συχνή πάθηση των ανθρώπων σε μικρές ηλικίες αλλά και σε μεγάλες και έχει σχέση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, με την διατροφή όπου στο μεγαλύτερο μέρος είναι πρόχειρο φαγητό (junk food), έχει σχέση με την καθιστική ζωή και την έλλειψη άσκησης. Επίσης η λειτουργία του εντέρου επηρεάζεται και από παράγοντες του stress.

Αυξημένο κίνδυνο για αιμορροΐδες έχουν οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή, που πάσχουν από δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία αλλά και μετά από εγκυμοσύνη.

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικές φλέβες οι οποίες ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται πάνω από τον σφιγκτήρα και να σφραγίζουν την λειτουργία του στην πάθηση κατεβαίνουν κάτω από τον σφιγκτήρα όπου στραγγαλίζονται από έναν ανελαστικό και υπέρτονο σφιγκτήρα.

Οι ασθενείς νοιώθουν πόνο, τσούξιμο, κνησμό και συχνά αιμορραγία. Συχνά οι αιμορροΐδες μπαινοβγαίνουν από τον σφιγκτήρα και θεωρούνται 1ου και 2ου βαθμού. Σε παραμελημένες περιπτώσεις βρίσκονται μονίμως κάτω από τον σφιγκτήρα και είναι 3ου ή 4ου βαθμού και συχνά θρομβώνονται όπου είναι επείγουσα κατάσταση διότι αν δεν αντιμετωπισθούν θα νεκρωθούν.

Συχνά οι αιμορροΐδες όταν παραμελούνται προκαλούν ραγάδες, περιεδρικά αποστήματα και συρίγγια. Μέχρι πρότινος η αντιμετώπιση αυτής της πάθησης ήταν μια επώδυνη διαδικασία με χειρουργικό τραύμα και μεγάλο χρόνο αποκατάστασης γι αυτό πολλοί ασθενείς απέφευγαν την αντιμετώπιση της νόσου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγαλύτερα προβλήματα όπως ραγάδες, περιεδρικά αποστήματα και συρίγγια.

Σήμερα η τεχνολογία άλλαξε ριζικά την αντιμετώπιση της νόσου ώστε να γίνεται με μια μικρή επέμβαση 15 λεπτών, χωρίς τραύμα, χωρίς πόνο και με πολύ γρήγορη αποκατάσταση, δηλ την επόμενη ημέρα ο ασθενής επανέρχεται στις δραστηριότητές του. Συγκεκριμένα με ένα είδος νάρκωσης ( μέθη) γίνεται διαστολή του υπέρτονου και σκληρού σφιγκτήρα ή γίνεται χαλάρωση του σφιγκτήρα με botox και παράλληλα καταστροφή των αιμορροϊδικών φλεβών με οπτική ίνα laser ή εναλλακτικά με ψαλίδι υπερήχων ή καταστροφή τους με σκληρυντικές ενέσεις. Έτσι λύνονται και οι δύο αιτίες χαλαρώνει ο σφιγκτήρας αλλά και καταστρέφονται και μεταφέρονται οι φλέβες πάνω από τον σφιγκτήρα.

Σημαντικό θέμα στην μη υποτροπή της πάθησης είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής , διατροφή με πλούσιες φυτικές ίνες και υγρά αλλά και τακτικές κενώσεις καθημερινά. Παράλληλα σημαντικό ρόλο θα παίξει η καθημερινή άσκηση και η αποφυγή του stress.

Σε κάθε περίπτωση για τον έλεγχο της πάθησης σημαντικό ρόλο έχει και η χρήση της κολονοσκόπησης μία φορά κάθε 5 χρόνια μετά την ηλικία των 40 χρόνων.

Γράφει ο Σωτήρης Γαβριήλ, Διευθυντής του τμήματος Χειρουργικής της κλινικής DoctorsHospital Ειδικός Χειρουργός | Παχυσαρκία, Ογκολογία, Πεπτικό : http://sgavriil.gr/el

Tηλέφωνο: +30 210 8807100

Fax: +30 210 8218228

Email:

 

 

Γκάρλας Βασίλειος
Author: Γκάρλας Βασίλειος

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6947687447
Θέλετε να σας καλέσoυμε;


Επιπλέον αρθρογραφία

Ασφαλιστικός Σύμβουλος Γκάρλας Βασίλειος

garlas2

Είμαι στη διάθεση σας για το οποιοδήποτε ασφαλιστικό σας θέμα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947687447